Toyota objavila nove fotografije Yarisa uoči premijere na evropskom tržištu


Nova generacija modela Yaris debitovala je u oktobru prošle godine, a prodaja u Evropi počinje na proleće



Novi Yaris je prvi model japanskog proizvođača koji koristi TNGA-B mehaničku platformu, pa je automobil širi, ali i niži od prethodnika, dok je međuosovinsko rastojanje produženo za 50 mm. Japanski gigant je investirao čak 300 miliona evra u svoju fabriku u francuskom Valensijenu kako bi bila u stanju da proizvodi automobile na ovoj platformi. 




Četvrta generacija Yarisa je dakle dizajnirana u Evropi, proizvodi se u Evropi i svoj fokus usmerava ka evropskim kupcima. Što se Starog kontinenta tiče, očekuje se da najpopularniji agregat bude novi hibrid u čijem je središtu trocilindarski benzinac zapremine 1,5 litara. On je uparen sa dva elektromotora, a snaga se prenosi pomoču CVT menjača. Toyota za sada nije objavila zvanične specifikacije ovog pogonskog sistema, pa je jedino poznato da će biti 15% snažniji od prethodnika i 20% ekonomičniji. Pojedina tržišta u Evropi će dobiti i regularne benzinske motore, i to zapremine 1,0 i 1,5 litara. 




Knjiga narudžbina za novi Yaris biće otvorena na proleće, a očekuje se da će ovaj automobil debitovati pred evropskom publikom na predstojećem sajmu automobila u Ženevi, koji se održava početkom marta.