Aston Martin Vantage od sada i u Roadster izdanju


Aston Martin Vantage ima sve što želite od sportskog automobila: atraktivan izgled, V8 agregat sa dva turbo punjača, luksuznu kabinu pa čak kao opciju i sedmostepeni manuelni menjač. Jedina stvar koja je nedostajala je mogućnost da spustite krov – do sada.



Danas je debitovao Aston Martin Vantage Roadster kojeg pokreće isti četvorolitarski V8 agregat kao i kupe. U kombinaciji sa osmostepenim ZF automatskim menjačem ovaj motor razvija 503 KS i 685 Nm obrtnog momenta. Ubrzanje od 0 do 60 milja na sat (96 km/h) traje 3,7 sekundi što je nešto sporije od kupea kojem je potrebno 3,5 sekundi. Zahvaljujući unikatnom "Z-Fold" krovnom mehanizmu, Vantage Roadster je teži samo 60 kilograma od kupea. 




Ovaj model možda nije najbrži kabriolet na svetu, ali ima najbrže sklapanje i rasklapanje krova od svih serijskih automobila koji imaju automatski krovni mehanizam. Potrebno je samo 6,7 sekundi da bi se platneni krov smestio u prtljažnik, odnosno 6,8 sekundi da bi se ponovo podigao, i sve to pri brzinama do 50 km/h. Kada pričamo o brzini, Vantage Roadster može do maksimalnih 306 km/h.




Aston Martin Vantage Roadster je samo deo plana engleske kompanije koji je predstavljen tokom 2018. godine. U ovom planu se navodi da će do 2021. biti predstavljeno sedam novih modela, međutim kompanija se našla u finansijskoj krizi iz koje pokušava da je spase Lorens Strol koji je ulaganjem 200 miliona funti postao suvlasnik Aston Martina. Što se tiče Vantage Roadstera, njegova cena počinje od 160 hiljada dolara a prve isporuke se očekuju u trećem kvartalu ove godine.