Električni koncept brenda Dacia biće predstavljen na Salonu automobila u Ženevi


Pre manje od nedelju dana Renault je objavio planove da 2021. ili 2022. predstavi serijski električni gradski automobil koji će proizvoditi rumunska Dacia, a već sada je objavljeno da će posetioci sajma u Ženevi prvi moći da vide koncept koji najavljuje prvu električnu Daciu



Iako nije pokazana nijedna teaser fotografija, znamo da će koncept biti ,,prvi pogled na najpristupačniji električni automobil na tržištu”. Dacia i Renault smatraju ovim navodima targetiraju evropsko tržište gde će konkurenti rumunskom električnom automobilu biti Volkswagen e-up!, SEAT Mii Electric i Škoda Citigo iV. Nema puno detalja o ovom vozilu za sada, ali se veruje da će ovaj model biti baziran na postojećem proizvodu Renaulta. 



Prva mogućnost je da to bude jeftinija verzija modela Twingo Z.E. koji će imati premijeru ove godine. Druga, i realnija mogućnost je da to bude evropska varijanta Renaulta City K-ZE koji je prošle godine predstavljen u Kini. Čelnici francuske kompanije su najavili nedavno da će adaptirati model City K-ZE za evropsko tržište i da će taj automobil biti najjeftinija ulaznica u svet nulte emisije. Cena ovog EV automobila koji razvija samo 44 KS u Kini iznosi oko 8 hiljada evra, ali bi u Evropi zbog strožih bezbednosnih standarda svakako koštao više.