Renault predstavio električni Twingo Z.E.


Dve nedelje nakon što je Renault predstavio planove da tokom ove godine predstavi Twingo Z.E. ovaj električni model je ugledao svetlost dana



Renault Twingo Z.E. predstavlja pristupačan električni automobil koji je namenjen pre svega za gradsku vožnju. Zahvaljujući litijum-jonskim baterijima od 22 kWh koje su teške 165 kilograma ovaj model ima domet od 250 kilometara po WLTP City ciklusu. Kao što naziv nagoveštava, WLTP City predstavlja standard vožnje pre svega u gradskim uslovima. Po standardnom WLTP ciklusu, Renault Twingo Z.E. će preći 180 kilometara pre nego što ostane bez električne energije.



Kada se baterija isprazni, na kućnoj utičnici se može napuniti za 13 sati i 30 minuta, dok Wallbox od 3,7 kW to vreme smanjuje na 8 sati. Renault je istakao da se baterija od 0 do 80 procenata na punjaču od 11 kW može napuniti za 2 sata i 10 minuta, odnosno 63 minuta ukoliko se koristi punjač od 22 kW.




Model koji je blisko povezan sa Smartom EQ ForFour iz svog električnog motora razvija 81 KS i 160 Nm obrtnog momenta, što je dovoljno da sprint od 0 do 50 km/h traje oko četiri sekunde, dok je maksimalna brzina 135 km/h. Pogon je na zadnjim točkovima kao i kod modela sa konvencionalnim pogonom.