Novi VW Touareg R je hibridni SUV sa 462 konjske snage


Nakon brojnih priča o performantnom SUV-u i zvanične potvrde iz Volfsburga u oktobru prošle godine da je Touareg R u planu, ovaj model je spreman za svoj debi na ženevskom auto salonu


Glavna novost je hibridni pogonski sklop. Stari Touareg R50 je pokretao petolitarski V10 TDI agregat, dok novi model ima kombinaciju trolitarskog V6 benzinca i elektromotora. Motor sa unutrašnjim sagorevanjem razvija 340 konjskih snaga, dok je ukupna snaga čak 462 KS i 700 Nm. Touareg R je prvi Volkswagenov R model koji ima plug-in hibridni pogonski sklop i koji može da se kreće isključivo uz pomoć električne energije do brzine od 140 km/h. Elektrifikovani SUV ima baterije koje mu omogućavaju domet sa nultom emisijom od 48 kilometara. Kada se koristi sva raspoloživa snaga, Touareg R od 0 do 100 km/h ubrzava za oko pet sekundi i može do maksimalne elektronski ograničene brzine od 250 km/h. 



Treći plug-in hibridni model u Volkswagenovoj evropskoj postavci nakon Golfa i Passata GTE, Touareg R je prvi PHEV model nemačkog proizvođača sa pogonom na svim točkovima. U zavisnosti od situacije, 70 procenata snage se može preneti na prednju osovinu, odnosno 80 procenata na zadnje točkove. 



Što se tiče stilskih promena u odnosu na standardni Touareg, ovaj model je dobio sve što se očekuje od Volkswagenovog R tretmana. Točkovi od 20 inča su standard a opciono su dostupni i veće alu felne od 22 inča. Unutrašnjost automobila krasi crna Puglia koža u kombinaciji sa plavim detaljima. VW Touareg R će imati svoju premijeru sledeće nedelje na Salonu automobila u Ženevi, a početak prodaje u Evropi je zakazan za drugu polovinu godine.