Električni Citroen Ami predstavljen sa cenom od 6.000 evra


Nakon što je prošlog meseca Citroen jednim kratkim teaser videom najavio iznenađenje sada se ispostavilo da se radi o njihovom novom električnom vozilu



Serijski Citroen Ami, koji je prošle godine najavljen Ami One konceptom, je dvosed sa elektropogonom koji je namenjen mlađim kupcima i predstavlja rešenje urbane mobilnosti francuske kompanije. Ami se klasifikuje kao kvadricikl (poput Renault Twizy-ja), što znači da će u Francuskoj moći da ga voze i 14-godišnjaci, a u ostatku Evrope 16-godišnjaci. 




Dužina ovog vozila je svega 241 cm, težina 485 kg a pokreće ga elektromotor sa 8 konjskih snaga koje energiju crpe iz litijum-jonskih baterija od 5,5 kWh. Ove baterije mogu da se napune na kućnoj utičnici za tri sata i obezbeđuju autonomiju od 70 km. Maksimalna brzina Citroena Ami je 45 km/h. Ovaj model poseduje i vrata koja se otvaraju u suprotnim pravcima, panoramski krov i velike staklene površine.




Prodaja Amija u Francuskoj počinje 30. marta, a biće dostupan za najam sa depozitom od 2.644 evra i mesečnom ratom od 19 evra. Cena za klasičnu kupovinu iznosi 6.000 evra, a Ami će moći i da se koristi putem car-sharing servisa Free2Move i to po ceni od 26 evrocenti po minutu.