Evropski proizvođači automobila zatvaraju fabrike i smanjuju proizvodnju zbog koronavirusa


Širom Starog kontinenta a najviše u Italiji, epidemija koronavirusa utiče na proizvođače automobila i delova da smanje proizvodnju i radnike pošalju kućama.



Najteža situacija je u Italiji koja je nakon Kine najteže pogođena epidemijom virusa COVID-19. FCA Grupacija je obavestila javnost o privremenom prekidu proizvodnje u nekim italijanskim fabrikama. Italijansko-američki proizvođač je pojačao mere zaštite u svim postrojenjima, čime je podržao direktive italijanske Vlade za suzbijanje epidemije. Pirelli je takođe smanjio proizvodnju u fabrici na severu Italije nakon što je kod jednog radnika potvrđena zaraza koronavirusom. Situacija u Italiji se pogoršava iz dana u dan, a premijer ove zemlje Đuzepe Konte je saopštio da fabrike mogu da nastave da rade ali uz obavezne mere zaštite. Ipak, s obzirom da se situacija svakodnevno menja, ne bi bilo čudno da država zabrani rad proizvođačima automobila. 



I kompanije u drugim zemljama, uključujući najvećeg britanskog proizvođača automobila Jaguar Land Rovera i vlasnika Peugeota PSA, nastoje da suzbiju infekciju među zaposlenima, što ističe rizike za poslovanje koji nadilaze okvire nabavnih lanaca i granice Italije. Francuski proizvođač je pojačao mere u sredu u fabrici s 5.000 hiljada zaposlenih u Miluzu, u istočnoj Francuskoj, nakon što je jednom zaposlenom potvrđena zaraza koronavirusom, izjavila je portparolka kompanije. Iz španskog Seata su poručili da razmatraju opciju da radnike iz fabrike u Barseloni privremeno pošalju kučama zbog problema sa nabavkom.