Novi Opel Vivaro-e: Za isporuke bez štetnih emisija


Opel Vivaro-e je prvo električno komercijalno vozilo nemačkog proizvođača automobila i stiže na tržište baš kada je isporuka roba i usluga bez emisija postala obavezna u mnogim oblastima.



Dostupan u tri dužine i sa mnogim varijantama karoserije, novi električni Vivaro-e omogućava profesionalcima da iskoriste beskompromisnu ​​nultu emisiju, mobilnost od vrata do vrata. Potpuno novi Opel Vivaro-e je funkcionalno lako komercijalno vozilo za preduzeća sa najvišim zahtevima koji očekuju da se vozila neprimetno uklapaju u svoje optimizovane radne procese. Knjige narudžbi trebalo bi da budu otvorene ovog leta, a potom će uslediti prve isporuke u toku godine. Vivaro-e se proizvodi u istom pogonu na istoj liniji kao i verzije sa dizel motorima. “Kao prvo električno lako komercijalno vozilo (LKV) koje je ušlo u Van-D tržišni segment srednjih kombija i koji ima raspon do 330 kilometara u WLTP ciklusu, novi Opel Vivaro-e postavlja standarde za laku upotrebu, pouzdanost i profesionalnost “, rekao je izvršni direktor Opela Michael Lohscheller. 





Iako je Vivaro-e jednako svestran i fleksibilan kao i bilo koji drugi Vivaro, njegova nosivost je sli
čna kao kod LKV-a sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem: sa 1,275 kilograma, Vivaro-e nudi nosivost skoro kao i 2,0-litarska dizel verzija Cargo S (maksimalna nosivost 1.405 kg). E-van je takođe jedino elektrifikovano vozilo koje nudi opcioni priključak za prikolicu koji omogućava maksimalni vučni kapacitet od 1000kg. Kupci Vivara-e mogu birati između dve verzije litijum-jonske baterije, u zavisnosti  od toga za šta im vozilo treba: sa 75kWh za domet do 330km ili, za one koji prelaze manje kilometara dnevno,  sa 50kWh i dometom do 230km, po WLTP standardu. Baterije se sastoje od 18 ili 27 modula. Pošto su baterije planirane od samog početka, one su smeštene ispod teretnog dela tako da ne zauzimaju puno mesta. Sofisticirani regenerativni sistem kočenja, koji prikuplja energiju proizvedenu pri kočenju ili usporavanju, dodatno povećava efikasnost. 





Sa 136 KS i 260 Nm obrtnog momenta iz električnog pogonskog sistema, Vivaro-e nudi veće performanse od većine električnih komercijalnih vozila. Elektronski regulisana maksimalna brzina od 130 km/h omogućava veliku brzinu na autoputu, istovremeno čuvajući električni domet. Baterija koja se nalazi ispod prtljažnika dodatno snižava težište, što pomaže Vivaru-e u krivinama i stabilnosti pri udarima vetra čak i kada je potpuno napunjen, a takođe doprinosi i većem zadovoljstvu u vožnji. 
Ispunjavajući svoju ulogu pouzdanog partnera za velike i male flote, zanatlije i preduzeća, Vivaro-e je jednostavan za punjenje koliko i za upotrebu. Preko zidne kutije, brzog punjača ili čak kabla za punjenje iz kućne utičnice ako je potrebno, svaki Vivaro-e spreman je za razne mogućnosti punjenja. Korišćenjem javne stanice za punjenje od 100kW, punjenje baterije od 50kWh do 80% stanja napunjenosti traje oko 30 minuta (oko 45 minuta za bateriju od 75kWh). Opel nudi ugrađene punjače koji osiguravaju da je vreme punjenja što kraće i da baterija (pokrivena osmogodišnjom / 160.000km garancijom) ima dug radni vek.