Toyota Highlander Hybrid stiže u Evropu


Toyotin najveći hibridni SUV, Highlander, po prvi put će krenuti u prodaju u Evropi. Dostupan isključivo s potpuno hibridnim pogonskim sklopom, Highlander zajedno s modelima RAV4, C-HR i Yarisu Cross koji je u dolasku u segmentu B, najnoviji je dodatak Toyotinoj paleti SUV-ova u Evropi.



Sa 23 godine iskustva u razvoju hibridne tehnologije, 15 milona kupaca hibrida, 9 hibridnih modela i četvrtom generacijom samopunjivih, potpuno hibridnih pogonskih sklopova, Toyota kombinuje svoje liderstvo u hibridnoj tehnologiji i legendarni kvalitet, trajnost i pouzdanost kao i obimno iskustvo na tržištu SUV-ova kako bi stvorila Highlander Hybrid. Nastao na platformi GA-K, Highlander objedinjuje sve karakteristike Toyotinih SUV-ova kao što su udobnost i sigurnost, s malom emisijom i malom potrošnjom, te inteligentni pogon na sve točkove, obilje prostora i sposobnost vuče prikolice težine do 2 tone.



Unutrašnjost je oblikovana tako da nudi praktičnost, trajnost i prostranost koju očekujete od SUV-a sa 7 sedišta, dajući udobno, vrhunsko okruženje za sve putnike. Highlander Hybrid raspolaže sa 7 sedišta sa hodom uzdužnog pomeranja sedišta u drugom redu od 180 mm što obezbeđuje dovoljno prostora za dvoje odraslih i u trećem redu, te olakšava ulazak i izlazak. Poklopac prtljažnika se pokreće na električni pogon uz aktiviranje pokretom noge, a prtljažnik nudi 658 litara prostora s dodatnim pretincem u podu, pri čemu se ukupna zapremina može značajno povećati potpunim preklapanjem i drugog i trećeg reda sedišta, čime se dobija ukupno 1.909 litara.



Dostupna u dve kombinacije boja, crna i grafitna, unutrašnjost se odlikuje i brojnim pretincima, što je upotpunjeno USB utičnicama za napajanje u prostoru oko prvog i drugog reda sedišta. Vrhunski nivoi opreme uključuju centralni ekran multimedijalnog sistema od 12,3“ sa satelitskom navigacijom, virtuelni ekran, Apple CarPlay i Android Auto, bežično punjenje telefona, ventilaciju sedišta i digitalni retrovizor na kojem se prikazuje široka slika bez ometanja naslona za glavu ili drugih putnika.



Četvrta generacija potpuno hibridnog pogonskog sklopa u Highlanderu kombinuje 2,5 litarski benzinski motor i prednji i zadnji elektromotor - pri čemu zadnji elektromotor daje Toyotinom SUV-u inteligentni pogon na sve točkove (All-Wheel Drive-intelligent), kao i snažnu nikl-metal-hidridnu bateriju smeštenu ispod drugog reda sedišta. Ukupna snaga od 244 KS u kombinaciji s emisijom CO2 od samo 146 g/km i potrošnja od 6,6 l/100km predstavlja najbolji odnos snage i emisije CO2 u segmentu. Prekidač za izbor načina vožnje omogućava izbor ECO, NORMAL, SPORT ili TRAIL programa. Sva četiri programa je moguće koristiti kada automobil deluje u električnom pogonu (program EV) kojim se zasebno upravlja. Toyota Highlander Hybrid kreće u prodaju na evropskim tržištima početkom 2021. godine.