Predstavljen Nissan GT-R50 by Italdesign sa radikalnim dizajnerskim rešenjima


Biće proizvedeno samo 50 primeraka, a potencijalni kupci će morati da izdvoje skoro milion evra.


Prvobitni plan je bio da ovaj model ugleda svetlost dana na ženevskom salonu automobila, ali je pandemija koronavirusa to sprečila. Ipak, sada su objavljene prve fotografije i detalji modela koji je nastao u saradnji kompanija Nissan i Italdesign. GT-R50 by Italdesign je baziran na GT-R Nismu iz 2018. ali sa velikim brojem pre svega dizajnerskih promena. Linija krova je niža za 54 milimetra, izmenjen je izgled prednjeg i zadnjeg dela a novitet su i 21-inčni aluminijumski točkovi specifični za ovaj model. 



 Unutrašnjost nije toliko izmenjena kao spoljašnjost, ali se primećuje da su iskorišćeni kvalitetniji materijali kao što su karbonska vlakna, koža i Alkantara. 



Pored dizajnerskih promena, GT-R50 dolazi i sa dosta mehaničkih unapređenja 3,8-litarskog V6 agregata. Ovaj automobil raspolaže sa 710 KS što je 110 KS više od modela GT-R Nismo. Povećan je i obrtni moment i to sa 652 Nm na 780 Nm. Dodatna snaga je zahtevala i drugačije podešen šestostepeni sekvencijalni menjač sa dvostrukim kvačilom kao i veće Brembo kočnice.



Iako Nissan prima porudžbe za GT-R50 još od decembra 2018., i dalje je dostupno nekoliko primeraka od ukupno 50. To može biti zbog činjenice da je cena ovog automobila 990 hiljada evra, odnosno oko pet puta više od najskuplje verzije GT-R Nismo.