Lada u narednih šest godina predstavlja čak deset novih modela


Najpoznatiji ruski proizvođač AvtoVAZ je objavio poprilično ambiciozan plan po kojem bi Lada do 2026. godine trebala predstaviti čak deset novih modela. U planu se navodi da proizvođač želi uložiti značajna finansijska sredstva u modernizaciju vozila kao bi postao značajan konkurent na tržištu.



Samo do kraja 2022. godine, Lada bi prema ovoj strategiji trebala predstaviti pet novih modela i dva redizajna postojećih automobila, a od 2023. do 2026. još pet noviteta. Iako ni sami ruski mediji nemaju pouzdane informacije šta bi mogli očekivati od Lade, stručnjaci pretpostavljaju da će Rusi znatno poboljšati saradnju sa grupacijom Renault. Očekuje se preuzimanje brojnih platformi, tehnologije, pogona i motora od Renaulta. Ruski novinari pretpostavljaju da će sve krenuti od aktuelne Lade Grante koja bi trebala preuzeti arhitekturu Renaulta po uzoru na Daciu. 



Vrlo je verovatno da će se iskoristiti i Dacia Duster kao platforma za novi terenac koji bi mogao da nasledi Nivu, a pretpostavlja se da će biti predstavljen i Lada Van koji bi zapravo bio Dacia Dokker sa Ladinim logom. Aktuelni modeli Vesta i Largus bi takođe uskoro trebali da dobiju osvežene verzije, i to sa tehnologijom Renaulta. Jedna od najvećih novosti ruskog proizvođača trebala bi da bude implementacija boljeg infotainment sistema u unutrašnjosti, jer AvtoVAZ smatra da je to jedan od načina privlačenja mlađih kupaca.