Nešto između hečbeka i SUV-a - Citroen predstavio novi C4


Francuska kompanija danas je putem interneta i zvanično predstavila novi C4 koji u ponudi nasleđuje C4 Cactus.



Dizajnerski, novi C4 pokušava da premosti raspon između tradicionalnog hečbeka i robusnog SUV modela. LED dnevna sveta su u obliku latiničnog slova V dok hauba ima konkavan oblik kao kod modela C5 Aircross. Padajuća linija krova prema rečima dizajnera naglašava aerodinamičnost novog C4 dok zadnji prepust asocira na izgled legendardnog modela GS. Dostupne su brojne opcije individualizacije vozila, uključujući 31 različitu kombinaciju boja. 




Citroen C4 je postavljen na CMP modularnu platformu koja omogućava kako električni tako i konvencionalni pogon. ë-C4 pokreće elektromotor sa 136 KS i 260 Nm obrtnog momenta, maksimalna brzina je elektronski ograničena na 150 km/h dok je za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebno 9,7 sekundi. Domet sa jednim punjenjem iznosi 350 kilometara po WLTP standardu. Kada se automobil poveže sa brzim punjačem od 100 kW potrebno je pola sata kako bi se baterija napunila do 80% kapaciteta. 



Pored električne verzije, dostupni su i konvencionalni pogoni. Puretech benzinac zapremine 1,2 litra dostupan je u verzijama sa 100 KS, 130 KS i 155 KS. Tu su i dva četvorocilindrična dizela zapremine 1,5 litara sa 110 KS i 130 KS. Za sada nema naznaka o tome da li će se u ponudi naći hibridi, ali je sasvim moguće da novi Citroen C4 dobije i ovu pogonsku opciju. 




Unutar kabine, ë-C4 i pojedini C4 modeli će imati Advanced Comfort sedišta, koja podrazumevaju opciju grejanja i masaže. Ispred vozača nalaze se 10-inčna digitalna instrument tabla i veliki head-up displej u boji. Za razliku od nedavno predstavljenih modela francuske kompanije, novi Citroen C4 poseduje fizičke kontrole rada klima uređaja. Ovaj model dolazi sa 20 sistema asistencije vozaču, a jedan od njih je drugi nivo poluautonomne vožnje koji funkcioniše uz pomoć adaptivnog tempomata i sistema održavanja vozila u saobraćajnoj traci. Prodaja Citroena ë-C4 i C4 počinje tokom jeseni.