Audi Q4 Sportback e-tron Concept najavljuje električni kupe-krosover


Audi je obećao 20 novih električnih automobila do 2025., a jedan od njih će biti Q4 Sportback e-tron. Pre dolaska na tržište sledeće godine, nemačka kompanija je rešila da predstavi koncept verziju ovog modela.



U slučaju koncepta Q4 Sportback e-tron, Audi je promenio originalni dizajn modela Q4 tron u kompaktni kupe-krosover koji će se pridružiti rastućoj ponudi sličnih modela nemačke kompanije kao što su e-tron Sportback ali i Q3 Sportback i Q5 Sportback. Glavne promene na ovoj verziji su pozadi. Nedostatak C stuba i padajuća linija krova doprinose oštroj silueti ali i aerodinamičnosti, jer je koeficijent otpora vazduha nešto manji nego kod modela Q4 e-tron. Veliki difuzor je zadržan dok su zadnja svetla povezana LED trakom. Unutrašnjost krasi 12,3-inčni ekran osetljiv na dodir sa jednako ogromnom digitalnom instrument tablom. Audi je za sedišta i patosnice koristio reciklirane materijale. 




Q4 E-Tron Sportback ima baterijsko pakovanje od 82 kWh i dva elektromotora, po jedan na svakoj osovini. Elektromotor pozadi razvija 204 KS dok se na prednju osovinu prenosi 102 KS. To znači da Q4 e-tron Sportback ukupno ima 306 KS i pogon na sve točkove. Po specifikacijama koje je objavila kompanija iz Ingolštada, ovaj model od 0 do 100 km/h stiže za 6,3 sekunde, dok je maksimalna brzina elektronski ograničena na 180 km/h. Domet sa jednim punjenjem baterija iznosi 450 km po WLTP ciklusu. Sa punjačem snage 125 kilovata, baterije se do 80% mogu napuniti za 30 minuta.