Povratak legende: Ford Bronco za 21. vek


Novi Ford Bronco je prvi model koji će pokušati da porazi Jeep Wrangler u njegovoj igri, nudeći ekstremne terenske sposobnosti u retro pakovanju.



Bronco je jedan od najprepoznatljivijih modela američke auto-industrije, a prva generacija je predstavljena još šezdesetih godina prošlog veka. Novo izdanje automobila sa jednim od najslavnijih imena Fordove istorije dolazi u dve karoserijske izvedbe. Pored standardne dvovratne, prvi put u istoriji dostupna je i verzija sa 4 vrata. Za novi Ford Bronco su predviđena dva motora. Slabiji 2,3-litarski EcoBoost razvija 270 KS i 420 Nm, dok snažniji V6 zapremine 2,7 litara ima 310 KS i 542 Nm. 




Sedmostepeni ručni menjač sa reduktorom je standard kod slabijeg motora dok snažniji dolazi sa desetostepenim automatikom. Za najzahtevnije terenske zadatke kupci svoj Bronco mogu opremiti ogromnim 35-inčnim gumama a pogon na svim točkovima se podrazumeva kod svih verzija. Terrain Management sistem donosi sedam modova rada i prilagođavanja svakom terenu, a zove se G.O.A.T. odnosno Goes Over Any Terrain (ide preko bilo kog terena). 




Za razliku od retro izgleda spoljašnjosti, enterijer ovog modela izgleda vrlo moderno. Kabina je presvučena materijalima koji ne propuštaju vodu, a tu je i serijski ugrađen odvod u podu vozila. Na popisu se nalazi niz detalja za individualizaciju, od ekrana multimedijalnog sistema koji ima dijagonalu od čak 12 inča do off-road kamere, dodatnih LED svetala, Bilstein vešanja itd. Za sada još nije poznato da li će novi Ford Bronco biti dostupan i na evropskom tržištu, ali su poznate cene za SAD. Početna cena je 29.995 dolara za verziju sa dvoje vrata, odnosno 34.995 za izvedbu sa četvoro vrata. Prve isporuke kreću početkom sledeće godine.