Struja je u modi: Predstavljen električni model Nissan Ariya


Nissan ima novu strategiju koja podrazumeva 10 novih modela u 20 meseci. Nakon što je pre nekoliko nedelja predstavio novi Rogue, Nissan je danas prikazao automobil koji bi mogao da bude prekretnica za japansku kompaniju.



Ariya nosi ime prošlogodišnjeg koncepta iz Tokija, a poseduje električni pogon. Dizajnerski, avangardni izgled koncepta je zadržan, kako spolja tako i unutra. Što se pogona tiče, biće dostupne dve verzije. Jeftinija ima jedan elektromotor sa 215 KS i 300 Nm i pogon na zadnjoj osovini, dok verzija sa pogonom na svim točkovima ima dva elektromotora koji u najsnažnijem izdanju ukupno raspolažu sa 394 KS i 600 Nm. Nissan Ariya 4WD do stotke ubrzava za 5,1 sekundu i ima maksimalnu brzinu od 200 km/h. 




U Nissanu kažu kako Ariya sa baterijom od 87 kWh i pogonom na jednoj osovini može preći do 500 kilometara, a biće dostupna i jeftinija baterija od 63 kWh i dometom od 360 kilometara. Što se tehnologije tiče, tu su digitalna instrument tabla i centralni displej, oba sa dijagonalom od 12,3 inča. Sistem ProPILOT Assist 2.0 će omogućiti vožnju pod određenim uslovima bez uplitanja vozača. Nissan Ariya će polovinom sledeće godine stići na japansko tržište, a zatim u Evropu i Ameriku. Očekuje se početna cena od oko 45 hiljada evra.