Unapređeni Kia Stonic je dobio blagi hibrid i nove opcije personalizacije


Kia Motors je predstavila osetna unapređenja svog krosovera Stonica kojima će ojačati položaj ovog popularnog modela u segmentu manjih krosovera (B-SUV).



Unapređeni Stonic sada vozačima nudi nove ‘Smartstream’ motore, sa inovacijama koje poboljšavaju efikasnost. Između ostalog tu je i Kijin novi benzinski 48-voltni laki hibrid ‘EcoDynamics+’, koji dolazi i sa Kijinim novim ‘clutch-by-wire’ inteligentnim ručnim menjačem. Spolja i iznutra je dizajn unapređenog Stonica ostao gotovo nepromenjen, novi su jedino puni LED farovi sa odvažnijim oblikom. Kupcima su na raspolaganju novi 16-inčni aluminijumski naplaci i dve nove boje karoserije – Perennial Grey i Sporty Blue. Paleta boja kupcima nudi 9 boja karoserije, između ostalog  i dvobojne kombinacije karoserije i krova. Sa novim žutim krovom (Most Yellow) sada se broj dvobojnih kombinacija popeo na 20, zavisno od tržišta i opreme vozila. Da je dvobojni krov popularan kod kupaca Stonica govori podatak da je 33% kupaca izabralo ovu opciju.




Stonic, koji kod nas i drugde u Evropi stiže na jesen, kao i svi ostali modeli Kia standardno pruža Kijinu legendarnu 7-godišnju garanciju koja važi za celo vozilo (do 150.000 km, prve 3 godine bez ograničenja kilometraže). Unapređeni Stonic će nuditi Kijin benzinski laki hibrid (MHEV) ‘EcoDynamics+’. U kombinaciji sa novim ‘Smartstream’ 1,0-litarskim T-GDi motorom sa 48-voltnim MHEV sistemom, EcoDynamics+ pogon omogućava bolju efikasnost i neprimetno delovanje elektro motora. Novi Smartstream motor zamenjuje Stonicovu pređašnju generaciju 1,0-litarskog ‘Kappa’ T-GDI motora. Opremljen je sa Kijinom naprednom tehnologijom promenjivog upravljanja ventilima (CVVD), a tu su i druge inovacije. CVVD omogućava motoru da neprimetno preklapa između različitih ciklusa sagorevanja u zavisnosti od opterećenja čime smanjuje potrošnju goriva u svim voznim uslovima. Smartstream motor proizvodi jednaku snagu kao pređašnji Kappa motor –100 ili 120 KS, u zavisnosti od menjača. Na primer, najveći obrtni momenat kod varijante sa 120 konjskih snaga sa 7-stepenim menjačem sa dvostrukim kvačilom (7DCT) veći je za 16% (200 Nm).




Stonic donosi unapređeni ekran na dodir sa navigacionim sistemom koji nudi Kijinu inovativnu 2. fazu telematskog sistema UVO Connect, koja poboljšava povezivost i upravljanje vozila. Stonic je standardno opremljen sa 8,0-inčnim ekranom na dodir, koji emituje audio sadržaje, dok je opcijski moguće naručiti i satelitsku navigaciju. Pored toga donosi i Bluetooth multipovezivost koja korisnicima omogućava povezivost dva mobilna uređaja istovremeno – jednog za handsfree telefoniranje i upotrebu medija, a drugog samo za medije. Sistem standardno omogućava upotrebu na platformama Apple CarPlay i Android Auto za čiju upotrebu više nije potreban kabal.