Ioniq postao Hyundaijev električni podbrend, stižu tri nova modela


Hyundai je 2015. godine zvanično kreirao podbrend za svoje luksuzne automobile pod nazivom Genesis koji ostvaruje uspehe, a sada je Ioniq postao podbrend za električna vozila.



Ime Ioniq potiče iz Hyundaijeve linije hibridnih i električnih vozila koji dolaze u formi četvorovratnog fastbacka, a sada će se koristiti za zvanični podbrend južnokorejske kompanije koji će nuditi "električna iskustva usmerena na kupca". Hyundai je već najavio tri modela koji će nositi oznaku Ioniq. Prvi će biti Ioniq 5, električni krosover srednje veličine baziran na konceptu Hyundai 45 koji je debitovao prošle godine na Sajmu automobila u Frankfurtu. Očekuje se početkom 2021. godine, a uvid u ovaj model predstavlja prototip koji je viđen ove godine.

Drugi model je Ioniq 6 sedan baziran na konceptu Prophecy koji je predstavljen početkom ove godine, a produkcijska verzija će debitovati 2022. godine. Ioniq 7 je treći model koji se očekuje, a to je električni SUV koji će se pojaviti verovatno početkom 2024. godine. Novi modeli će koristiti novu platformu nazvanu Electric Global Modular Platform (E-GMP), koja će omogućiti brzo punjenje i veliki domet.