Objavljene prve skice modela Škoda ENYAQ iV


ŠKODA će u Pragu predstaviti svoje prvo potpuno električno SUV vozilo 1. septembra 2020.



Ovaj model naglašava početak nove ere za češkog proizvođača automobila, zbog čega brend pravi iskorak kada je dizajn modela ENYAQ iV u pitanju. Emotivne linije i izbalansirane i dinamične proporcije kombinuju se u prvom ŠKODA vozilu koje je izgrađeno na MEB platformi Volkswagen Grupe. Ovaj automobil nudi veliku prostranost enterijera i zabavno iskustvo vožnje. Karl Neuhold, rukovodilac sektora za dizajn eksterijera u ŠKODA AUTO, objašnjava jedinstvenost karakteristika dizajna modela ENYAQ iV u kratkom intevjuu.

ENYAQ iV je prvo ŠKODA vozilo bazirano na modularnoj električnoj platformi. Kako se ŠKODA dizajnerski jezik razvijao sa ovim vozilom?

Karl Neuhold: Sa modelom ENYAQ iV, opet smo radili na razvoju emotivnog ŠKODA dizajnerskog jezika koji je karakterističan za modele SCALA, KAMIQ i četvrtu generaciju modela OCTAVIA. ENYAQ iV takođe sadrži karakteristične linije, čiste površine i kristalne elemente. Njegove proporcije, svakako se razlikuju od prethodnih SUV modela: ENYAQ iV ima kraći prednji deo i izduženu liniju krova. To stvara dinamičan izgled i pretvara ga doslovo u „spejs šatl“.

Kako biste u nekoliko reči opisali dizajn prvog ŠKODA vozila koje je od samog početka razvijano kao potpuno električno?

Neuhold: Dizajn modela ENYAQ iV je progresivan, uravnotežen i samouveren. Nove proporcije daju mu posebnu dinamičnost i prostran enterijer. Veliki točkovi i klirens ostavljaju snažan utisak SUV-a.

Šta, po Vašem mišljenju, predstavlja vrhunac dizajna kada je model ENYAQ iV u pitanju?

Neuhold: Definitivno prednji deo. Svesno ističemo karakterističnu ŠKODA rešetku na našim električnim vozilima, jer je ovo prepoznatljiva karakteristika brenda. Na modelu ENYAQ iV postavljena je dalje napred i uspravnija je, što još više naglašava snažan izgled. Full-LED matrix farovi i dnevna svetla takođe su posebno atraktivna.




Koje su najznačajnije razlike u spoljašnjem izgledu između električnih automobila baziranih na MEB platformi i modela sa motorima s unutrašnjim sagorevanjem?

Neuhold: Razlike uključuju visinu vozila i prednje i zadnje prepuste. Da biste uštedeli prostor, baterije MEB-a ugrađene su u pod, što karoseriju čini malo višom. Pojedine komponente električnog pogona zauzimaju manje prostora od uobičajenog motora s unutrašnjim sagorevanjem, omogućavajući kraće prepuste napred i pozadi. Telo modela ENYAQ iV je takođe izduženo i izuzetno aerodinamično, što ima pozitivan uticaj na domet. Cw vrednost od 0,27 impresivna je za SUV ove veličine.

Po Vašem mišljenju, šta model ENYAQ iV čini pravim ŠKODA modelom?

Neuhold: ENYAQ iV izražava sve ŠKODA vrline i prednosti u jednom vozilu i važan je korak prema održivoj budućnosti kompanije. Kombinuje prostranost, svestranost i pametne ideje i uključuje iznenađujuće, pametne funkcije. Prikladan je za porodice, ljude koji žive aktivno i vožnju na duže relacije, što ga čini savršenim pratiocem za svaki dan.