Kalifornijska kompanija Hyperion predstavila superautomobil sa pogonom na vodonik


Hyperion XP-1 možda zvuči kao naziv svemirskog broda iz naučno-fantastičnih fimova iz sredine prošlog veka, ali se zapravo radi o superautomobilu koji ima domet sa jednim punjenjem od čak 1.635 kilometara.



Gorive ćelije stvaraju električnu energiju koja pokreće sva četiri točka, a snaga se prenosi putem trostepene transmisije. Kompanija Hyperion nije objavila specifikacije pogonske jedinice, ali jeste performanse ovog automobila koje su impresivne. Prema njihovim najavama, XP-1 od 0 do 100 km/h stiže za 2,2 sekunde dok je maksimalna brzina 356 km/h. 

Držati težinu pod kontrolom bio je veliki izazov za inženjere ali su pre svega korišćenjem karbonsko-titanijumskog monokoka uspeli da to urade pa ovaj model ima svega 1.248 kilograma. Zanimljiva činjenica jeste da aktivni aerodinamički elementi na karoseriji istovremeno imaju funkciju solarnih panela i u stanju su da menjaju poziciju u zavisnosti od putanje sunca. Proizvodnja ovog automobila počinje 2022., a Hyperion ima u planu da napravi 300 jedinica.