Ford GT Heritage Edition – u čast slavne pobede nad Ferarijem


Ford je pripremio posebno izdanje modela GT sa nazivom Heritage Edition u čast istorijske pobede na trci 24h Le Mana 1966.



Ford i Shelby su pripremili trkački automobil sa ciljem da na slavnoj trci izdržljivosti u Francuskoj pobede Ferrari. U ovom poduhvatu veliki doprinos ostvario je i Ken Miles koji je nastupao kao vozač iako je zapravo bio talentovan mehaničar. Nakon prvobitnog neuspeha 1964. godine, dve godine kasnije za upravljačem Forda GT40, vozači Ken Miles i Lloyd Ruby pobedili su na trci 24h Le Mana favorizovani Ferrari. U čast ovog istorijskog poduhvata, Ford je predstavio aktuelni model GT u Heritage Edition izdanju sa posebnim oznakama i istaknutim startnim brojem 98.




Ova edicija je dobila i crne karbonske elemente, jednodelne felne od 20 inča sa Brembo kočnicama i crvene kočione čeljusti. Zadnji deo ima veliki spojler i istorijska stilska obeležja dok unutrašnjost donosi kombinaciju boja na sedištima i volanu koja podseća na originalni GT40 iz 1966. Sa tehničke strane nije bilo promena, pa će se za pogon koristiti 3,5-litarski twin-turbo V6 EcoBoost motor sa 655 KS koji je uparen sa sedmostepenim menjačem sa dvostrukim kvačilom. Iz Forda nisu zvanično objavili koliko primeraka modela GT Heritage Edition planiraju da proizvedu, ali je najavljeno da će se isporučivati tokom 2021. godine a da će proizvodnja biti obustavljena tokom 2022.