Toyota obeležila jubilej – prodato 3 miliona hibridnih vozila u Evropi


Čast da isporuči tromilionito hibridno-električno vozilo pripala je kompaniji Toyota Spain, koja je ponosnom kupcu, Nikolasu Himenezu, nedavno predala novu Corollu GR SPORT.



Ovaj model proizvodi se u Velikoj Britaniji i izdvaja se od ostalih modela porodice Corolla po svom sportskom izgledu, koji je inspirisan takmičarskim duhom. Kupac Nikolas Himenez objasnio je da se odlučio za Toyotin hibridno-električni automobil jer svakodnevno mora da ulazi u centar Madrida: 

“Hibrid je danas neophodan s obzirom na zabranu ulaska u centralne zone mnogih gradova. Nisam ni razmišljao o drugim opcijama osim kupovine hibrida, jer strogi propisi s propisanim zonama u kojima je dozvoljena niska emisija gasova pogađaju ne samo Madrid i Barselonu, već i sve veći broj drugih gradova”. 




Toyota Motor Europe započela je prodaju hibridnih vozila 2000. godine, s modelom Prius. Danas kupci mogu da biraju između 20 različitih hibridno-električnih vozila. U Evropi, tržišno učešće tih modela s oznakama Toyota i Lexus, u 2019. godini dostiglo je 52 odsto od ukupne prodaje TME, dok je u zapadnoj Evropi taj procenat čak 63 odsto. Toyotina dugoročna strategija razvoja hibridno-električnog pogona za najveći deo modela iz proizvodne game, pružio je kompaniji šansu da postane lider u ispunjavanju sve strožijih zakonskih propisa o emisiji izduvnih gasova u Evropi, kao i tehnologije potpunih hibrida koja omogućava više pređenih kilometara u gradskoj vožnji bez štetne emisije. 

Izvršni potpredsednik Toyote Motor Europe, Matt Harrison je istakao: 

“Tri miliona prodatih hibridno-električnih vozila važan su trenutak koji pokazuje da naši hibridi imaju veliku privlačnost za kupce. Prodajni uspeh naših hibrida daje nam priliku da dostignemo emisiju gasova od 95 g/km, koju je Evropska komisija propisala kao cilj za 2020. i 2021. godinu.