Škoda predstavila svoj prvi električni SUV – model Enyaq iV


Škoda je nakon dugotrajnih i brojnih najava i zvanično prezentovala svoj prvi potpuno električni SUV model Enyaq iV.



Ukupni dizajn nije preveliko iznenađenje, ali definitivno ima originalnih i neočekivanih elemenata, poput osvetljene prednje maske. Tradicionalna Škoda rešetka je poboljšana sa kristalnim efektom i osvetljena sa 130 LED dioda koje automobilu daju jedinstveni „svetlosni potpis“, koji nadograđuje originalne animacije Coming/Leaving Home funkcija. 




Sa dimenzijama 4,649 x 1,879 x 1,616 mm Enyaq iV je po veličini sličan tradicionalnom SUV modelu Kodiaq, ali ima još dinamičniji stil, koji dodatno naglašavaju novi točkovi od 18" do 21". Dizajn vozačkog okruženja je vrlo moderan, a ističe se veliki 13-inčni ekran osetljiv na dodir na centralnoj konzoli. Virtual Cockpit ispod volana ima ekran dijagonale 5,3 inča i može se dopuniti inovativnim head-up ekranom. 




Posebno je zanimljiv sportski Enyaq RS iV koji ujedno postaje najsnažnija serijska Škoda ikada zahvaljujući dva električna motora koji nude kombinovanu snagu od 306 konja i ukupnih 460 Nm obrtnog momenta dostupnog odmah. Ovaj prvi električni RS model ubrzava od 0 do 100 km/h za 6,2 sekunde i ima maksimalnu brzinu od 180 km/h. Dostupna sa pogonom na zadnje ili na sve točkove, Škoda Enyaq je razvijena sa izborom između tri veličine baterija i pet nivoa snage. 




Domet zavisi od izbora pogona i baterija, ali čak i osnovna verzija nakon jednog punjenja može preći 340 km. Ako želite najveći domet, baterija od 82 kWh nudi čak 510 kilometara po WLTP standardu. Brzina punjenja zavisi od korišćene metode i kapaciteta baterije. Najveća baterija kapaciteta 82 kWh se može napuniti od 5% do 80% za samo 38 minuta. Kućna zidna kutija nudi snagu od skoro 11 kW, što znači da će Enyaq iV postići potpuno punjenje za šest do osam sati, u zavisnosti od veličine baterije.