Maserati predstavio sportski dvosed MC20 sa 630 KS


Duhovnog naslednika Maseratijevog modela MC12 pokreće centralno postavljen trolitarski V6 motor kojem asistiraju dva turbopunjača, a MC20 će uskoro dobiti i potpuno električnu verziju.



Sa konceptom Alfieri, Maserati je još 2014. godine najavio da priprema sportski dvosed koji će nastaviti tamo gde je stao model MC12, a šest godina kasnije italijanska kompanija predstavila je MC20 koji bi do prvih kupaca trebao da stigne početkom sledeće godine. Ovog sportistu pokreće novi Maseratijev centralno smešten trolitarski V6 agregat, a uz asistenciju dva turbopunjača vozač može računati na 630 konjskih snaga i 729 Nm obrtnog momenta. Snaga se prenosi na zadnju osovinu putem osmostepenog automatskog menjača sa dva kvačila.



Maserati MC20 ima masu manju od 1.500 kilograma pa mu ova snaga obezbeđuje ubrzanje od 0 do 100 km/h za svega 2,9 sekundi dok je maksimalna brzina 323 km/h. U Maseratiju tvrde da u kategoriji kojoj pripada MC20 u ovom trenutku imaju najbolji odnos mase i snage, jer je jedna konjska snaga zadužena za samo 2,3 kilograma. Dizajneri Maserati Style Centra u Torinu su u 4,67 metara dužine upakovali aerodinamičnu formu koja ne nudi iznenađenja ali izgleda vrlo skladno. Unutrašnjost je u stilu Maseratija ali dosta modernije dizajnirana sa primesama minimalizma. 



Postoji pet različitih modova vožnje za optimalan rad motora, menjača, upravljača i adaptivnog vešanja u različitim situacijama, a MC20 će sav svoj potencijal najbolje prikazati u programu Corsa. U Maseratiju još nisu otkrili tehničke detalje električne verzije, ali su objavili da će joj do 100 km/h biti potrebno 2,8 sekundi uz maksimalnu brzinu od 310 km/h i domet od 323 kilometra. Što se tiče predstavljene verzije sa V6 motorom, prema poslednjim informacijama očekuje se početna cena od oko 200 hiljada evra.