Mercedes-Benz EQC 4x4² je ekstremna verzija električnog SUV-a


Ovim konceptom Mercedes-Benz nam postavlja pitanje da li su električni terenci i dalje plod mašte ili bliska budućnost


Nakon G-Klase i E-Klase All Terrain, i Mercedes-Benz EQC dobio je dobro poznati 4x4² tretman. Svojim novim električnim konceptom Mercedes-Benz objavljuje da unutar kompanije postoje želje da električna vozila zauzmu čak i najekstremnije segmente. Do sada, Mercedes-Benz EQC bio je kompaktni luksuzni SUV namenjen gradskim ulicama, čime se nije mnogo izdvajao od drugih automobila u segmentu.



Međutim, pod dirigentskom palicom Jirgena Eberlea, jedan EQC 400 4MATIC prekrojen je u pravo ekstremno terensko vozilo. Cilj ove studije jeste istraživanje dometa terenskih vozila bez motora sa unutrašnjim sagorevanjem, čime Mercedes-Benz planira da učvrsti svoju poziciju inovatora na tržištu. EQC 4x4² je 20 cm viši od produkcijskog modela, sa gumama dimenzija 285/50 R 20 i multilink vešanjem koje omogućava efikasno savlađivanje neravnih terena. Farovi ovog koncepta ujedno služe i kao zvučnici, a zvuk upozorenja koji EQC 4x4² emituje biće glasniji od onog na serijskom modelu.



Trenutno nije poznato hoće li EQC EQC 4x4² ući u serijsku proizvodnju ili će ostati na nivou koncepta, ali budući da je jedini primerak potpuno upotrebljiv, veoma je moguće da ćemo u budućnosti imati potpuno električni terenac sa trokrakom zvezdom.