Spring Electric je prva električna Dacia


Rumunska kompanija najavljuje najjeftiniji električni automobil u Evropi


Na virtuelnom događaju Group Renault E-Way koji se održava od 15. oktobra, Dacia je predstavila svoj prvi električni automobil. Dacia Spring Electric baziran na modelu Renault City K-ZE, malom električnom automobilu koji Renault plasira na kineskom tržištu.



Dacia Spring Electric imaće bateriju od 26,8 kWh i elektromotor sa 45 KS i 125 Nm obrtnog momenta. I svojim performansama i dimenzijama od oko 3,7m Dacia Spring pripada klasi gradskih električnih automobila, a buduće vlasnike ovog zelenog vozila očekuje prtljažnik od 300l, što je više od proseka u segmentu. Uz putničku, Dacia najavljuje i komercijalnu verziju sa dva sedišta i 800l tovarnog prostora. Autonomija Dacie Spring biće do 225 km po WLTP standardu, odnosno do 295 km po WLTP City merenju. Uz običan, vozač na raspolaganju ima i Eco režim rada sa 10% većom autonomijom, ali smanjenom snagom i maksimalnom brzinom ograničenom na 100 km/h. U regularnom modu vožnje, krajnja brzina biće 125 km/h.


Dacia još uvek nije objavila cenu ovog automobila, ali je naglašeno da će Spring Electric biti najjeftinija ulaznica u svet električne mobilnosti u Evropi.