Volkswagen Golf 8 GTD stiže na evropsko tržište


Osma generacija Golfa GTD imaće 200 konjskih snaga i 400 Nm


Iako Volkswagen ulaže značajne resurse u elektrifikaciju kroz hibridne automobile i gamu ID modela, brend se u Evropi i dalje oslanja na dizel motore. Aktuelni Golf osme generacije tako je dobio GTD verziju koja spaja sportske performanse GTI modela sa ekonomičnom potrošnjom dizel motora.


Golf 8 GTD pokreće 2.0 TDI motor sa 200 konjskih snaga, 400 Nm, sa sedmobrzinskim DSG menjačem koji šalje pomenutu snagu na prednje točkove. Ubrzanje od 0 do 100 iznosi 7.1 sekundu i maksimalna brzina je 245 kilometara na sat. Sa punim rezervoarom, maksimalni domet Golfa GTD je 965 kilometara.



Kao i kod prethodnih generacija, Golf GTD preuzima veliki broj opreme sa GTI modela. Sportska sedišta, grejani volan, IQ Light LED svetla, maglenke i felne od 18 inča neki su od detalja koje GTD donosi već u osnovnoj opremi, a tu je i adaptivno ogibljenje, kao i diferencijal sa ograničenim proklizavanjem. Vozač na raspolaganju ima tri moda vožnje: Comfort, Eco i Sport, pri čemu poslednji snižava vešanje dodatnih 15mm i utiče na odziv celog sistema upravljanja.


Cena Golfa GTD na evropskom tržištu je oko 41.450 evra što ga čini neznatno jeftinijim od benzinske GTI verzije.