Extreme E serija počinje 20. marta 2021. godine!


Osim uzbudljivog trkanja, Extreme E organizatori obećavaju i društveni angažman u službi spasavanja planete


Popularni format ekstremnih relija dobio je svoju ekološku i društveno odgovornu električnu verziju u vidu nove trkačke serije Extreme E. Oserija je prvi put predstavljena na Goodwood Festival of Speed 2019. godine, a na vrirtuelnom događaju 27. oktobra je najavljena i prva sezona takmičenja sa svim timovima. Extreme E obećava adrenalinsku zabavu sa višim ciljem, a to je podizanje svesti o zagađenju planete i dugu koji svi imamo prema planeti. Među takmičarskim timovima naći će se poznata imena iz sveta trka. U prvoj sezoni učestvovaće X44, Abt, Veloce, Andretti United, Techeetah, Ganassi, HWA. QEV i Rosberg Xtreme Racing. Ova trkačka serija obnoviće rivalstvo između Nika Rozberga i Luisa Hamiltona budući da upravo šestostruki šampion F1 stoji iza tima X44. Takođe, Extreme E obeležava ulazak e-sports tima Veloce u svet pravih trka. Među poznatim i novim licima naći će se i nekoliko žena.


Organizatori i promoteri serije najavljuju da je serija fokusirana na podizanje ekološke svesti širom sveta i da će serija pomagati brojne inicijative koje za cilj imaju pošumljavanje i poboljšavanje životnih uslova u državama u kojima će se reliji voziti. Prva trka Extreme E Serije održaće se u Saudijskoj Arabiji 20. marta 2021. godine i serija će biti vožena širom sveta: u Senegalu, Nepalu, Brazilu i Grenlandu i Argentini. Svaka od ovih lokacija ima svoj ekološki problem koji će Extreme E nastojati da stavi u fokus i pomogne u njegovom rešavanju.



Na ovim zahtevnim stazama trkači će se takmičiti u vozilu ODYSSEY 21 E-SUV. Ovaj elektirčni off-road trkač pravljen je od nule, biće težak 1650 kg i imaće 550 konjskih snaga. Ubrzanje od 0 do 100 km/h iznosiće 4,5 sekundi, a sposobnosti van puteva su zagarantovane. Timovi i automobili biće transportovani posebnim brodom koji će organizatorima takođe služiti za naučna istraživanja iz oblasti ekologije.