Bugatti je predstavio Bolide hiperautomobil za stazu


Da li ovo znači da će se Bugatti vratiti u svet trka?


Od kada je preuzet, od strane Volkswagen grupacije, Bugatti se bazirao na brzim, luksuznim GT automobilima. Bugatti Bolide je ekskluzivni automobil koji vraća brend trkačkim korenima koristeći svu tehnologiju koja im je na raspolaganju. Kako navode čelnici kompanije, Bugatti Bolide je automobil predviđen za stazu i čitava forma automobila prati funkciju.



Sa tim u vidu, Bugatti Bolide ne liči ni na jedan dosadašnji automobil ove kompanije i njegov igzled je bliži trkačkim prototipima koje možemo videti na trkama izdržljivosti kao što je 24h Le Mana. Ovaj automobil pokreće već čuveni W16 motor zapremine 8l, sa 1850 konjskih snaga i 1850 Nm. Kako je automobil težak 1240 kg, odnos težine i snage je impresivnih 0.67 kg/KS. Prema simulacijama kojima je podvrgnut, Bugatti Bolide bi mogao da postigne vreme od 5:23.1 na Nirburgringu i 3:07.1 na Le Manu, a maksimalna brzina je preko 500 km/h.


Bugatti za sada nema nameru da se vrati na staze, ali ovaj ekskluzivni dizajnerski i tehnološki eksperiment stvara utisak da je to moguće u skorijoj budućnosti.