KIA razvija novu generaciju vojnih vozila


Nove platforme biće unapređene saznanjima i tehnologijom iz civilnog sektora


Sa modelima prijemčivih imena kao što su Picanto, Ceed i Soul, Kia je brend koji vezujemo za grad, porodicu, sigurnost i harmoniju sa okolinom. Međutim, Kia je još od sedamdesetih godina takođe i snabdevač južnokorejske vojske i do sada je proizvela preko 140.000 vojnih vozila. Budući da je tenzija na korejskom poluostrvu večito prisutna, KIA je najavila da sprema novu generaciju vojnih vozila čiji razvoj po ubrzanom procesu počinje ove godine.



U pitanju su platforme za vozila težine dve i po i pet tona, kao i vozilo za nepristupačne terene koje će koristiti šasiju SUV modelu KIA Mohave. Nova generacija KIA vojnih vozila imaće sedmolitarske dizel motore, automatski menjač, biće otporna na metke i imaće mogućnost instalacije oružja. U razvijanju ovih vozila KIA će koristiti i tehnologiju iz civilnih automobila, tako da se očekuje primena sistema poput asistencije za parkiranje unazad, kamera sa 360 stepeni, satelitske navigacije, ali i hidrogenskih ćelija i sistema autonomne vožnje koji bi teoretski pomogli u borbenim zonama. 


Osim namere da stane u odbranu sopstvene države, Kia u ovom projektu planira da sva stečena saznanja i razvijenu tehnologiju primeni i u civilnom sektoru. Prve evaluacije vojnih zvaničnika Južne Koreje čekaju se tokom 2021. godine i vozila će biti isporučivana počevši od 2024.