Fisker je izašao na berzu i najavljuje novi model za 2021. godinu


U pitanju je električni Ocean SUV


Nakon preuzimanja od strane Spartan Energy Acquisition Corp, kompanija koju predvodi Henrik Fisker izašla je na njujoršku berzu u petak. Tom prilikom, osnivač i glavni izvršni direktor kompanije najavio je da se Fisker fokusira na razvoj i proizvodnju potpuno električnog SUV-ja srednje veličine po imenu Fisker Ocean.


 


U razvoju novog Fiskerovog automobila asistiraće kanadska kompanija Magna koja će ustupiti platformu i svoje proizvodne pogone u Evropi. Zauzvrat, Magna će dobiti prava na 6% akcija kompanije Fisker. Magna je do sada sarađivala sa velikim proizvođačima automobila, ali je ovo prva prilika da učestvuju u proizvodnji jednog električnog vozila. Učestvovanje u ovom startapu može imati benefite za obe kompanije, budući da analitičari spekulišu da bi Magna nakon ovog projekta mogla da se proširi na partnerstva sa tehnološkim kompanijama kao što je Apple.


 


Podsećamo, Henrik Fisker je pre osnivanja svoje kompanije radio za BMW i Aston Martin, gde je dizajnirao modele Z8 i DB9, a 2007. je osnovao Fisker Automotive, kompaniju poznatu po modelu Fisker Karma.