Aston Martin i Mercedes-Benz su najavili prve hibridne modele


SUV DBX i Valhalla prvi će koristiti Mercedesovu hibridnu tehnologiju


Nakon vesti o bližoj saradnji kompanija Mercedes-Benz i Aston Martin, pojavili su se prvi detalji o primenjivaju tehnologije na nova električna i elektrifikovana vozila britanskog brenda. Naime, Mercedes-Benz je prošle nedelje postao vlasnik jedne petine Aston Martina, a zauzvrat će ustupiti tehnologiju koju primenjuje u svojim hibridnim vozilima i potpuno električnoj EQ gami.


Glavni izvršni direktor Aston Martina tako najavljuje da će nakon brojnih najava iz prošlosti Aston Martin sada konačno proizvesti hibridne i električne automobile. Prvi poznati elektrifikovani proizvod je hibridni Aston Martin DBX i on je najavljen za 2023. godinu, kada Aston Martin planira predstavljanje još automobila. Sledeći u nizu je Aston Martin Valhalla koji dobija bi-turbo 3,0l V6 i koji će najverovatnije imati opciju hibridnog pogona, a za njim i novi Vanquish.


U toku 2023. godine, CEO Aston Martina najavio je pravi vatromet izenađenja, budući da je za tu godinu planiran naslednik DB11. Konkretnih vesti o potpuno električnom automobilu za sada nema, ali je izvesno da će zeleni Aston Martin budućnosti koristiti Mercedes-Benz tehnologiju.