Jato Dynamics: Vozila na struju traženija od dizela


Da li dizel gubi bitku u Evropi?


Zbog niže potrošnje i gotovo jednakih performansi, dizel gorivo tradicionalno je vezano za Evropu, ali kako poslednja istraživanja govore i ta tržišna slika se menja. Naime, prema istraživanju kuće Jato Dynamics, u septembru tekuće godine se prvi put u istoriji dogodilo da je potražnja za elektrifikovanim vozilima nadmašila potražnju za dizelima. Razlog za to je pre svega ekološki, ali i ekonomski, budući da kupce elektrifikovanog automobila često čekaju pogodnosti koje neće dobiti ukoliko se odluči za tradicionalni motor sa unutrašnjim sagorevanjem.


Dalje, Jato Dynamics navodi da je potražnja za hibridima i električnim vozilima porasla 156% u odnosu na septembar 2019. godine, ali i da je celo tržište još uvek u procesu oporavka od krize koja je zadesila planetu u tekućoj godini. Sa 32% udela, Toyota i Lexus su zauzeli prvo mesto u segmentu hibridnih vozila, dok su za njima kaskali Ford, Suzuki i BMW. Kod električnih automobila, na tržištu vodi Tesla, međutim i to može da se promeni u narednom periodu jer Volkswagen i Renault beleže izuzetno veliki rast.


Na kraju, najpopularnija elektrifikovana vozila dolaze iz SUV segmenta, a veliku tražnju beleže i manji porodični automobili. U klasi gradskih automobila, Fiat vodi zahvaljujući hibridnoj verziji modela 500 kom će se na tržištu uskoro pridružiti i potpuno električna verzija.