Volkswagen je zvanično predstavio Golf R


Sa 315 konja, novi Golf R je novi najsnažniji serijski Golf


Volkswagen Golf osme generacije i zvanično je dobio svoju R verziju. Prethodnih nedelja, Volkswagen nas je pripremao za novi Golf R, a u noći između 3. i 4. novembra on je konačno i predstavljen. Time, Golf za sada zaokružuje ponudu sportskih Golfova među kojima se nalaze GTI, GTI Clubsport i GTD verzije.



Pod haubom novog Golfa R nalazi se dvolitarski turbo motor sa 315 konjskih snaga i 420 Nm obrtnog momenta, a snagu na sva četiri točka prenose šestostepeni manuelni ili sedmostepeni DSG menjač. Kako Volkswagen najavljuje, Golf R ubrzava od 0 do 100 km/h za 4,7 sekundi, dok je maksimalna brzina 250 km/h. Volkswagenov 4Motion sistem je unapređen tako da šalje snagu varijabilno na prednju ili zadnju osovinu, pa tako Golf R ima i Drift mod. Ovaj mod prenosi svu snagu na zadnji spoljni točak i može se uključiti u Race modu vožnje. Osim najsirovijeg moda, Golf R standardno ima opcije Sport, Comfort i Individual podešavanja voznih karakteristika.



I spolja i iznutra, Golf R izgleda kao pravi hot heč: branici i zadnji difuzor specifični su za ovu verziju, a felne od 19 inča su standardna oprema. U kabini, sportska sedišta presvučena u Nappa kožu, VW digitalni kokpit od 10 inča i izvezeni R logo jasno upućuju na to da je Golf u poslednjoj generaciji uznapredovao u odnosu na prethodnika. Očekivana cena Golfa R osme generacije biće 40.000€ za standardni model.