Nova verzija izuzetnosti


Sigurno privlači pažnju: svega par nedelja nakon otkrivanja modela GLC SUV, Mercedes-Benz predstavlja model GLC Coupé - sledeću generaciju uspešnog modela koja umešno i detaljno kombinuje sportski duh kupea sa funkcionalnošću SUV vozila. Rezultat je vozilo za individualiste koji najveći značaj daju izuzetnom izgledu, najvećoj mogućoj slobodi i pionirskoj tehnologiji. Inovativne tehnologije, inteligentni sistemi pomoći tokom vožnje i nova gama motora čine ovaj kupe reperom po pitanju sportskog duha, bezbednosti i efikasnosti.



GLC Coupé impresionira posmatrača svojim jedinstvenim izgledom, inovativnim pomoćnim sistemima za vožnju, novom paletom motora i najnovijom generacijom multimedijalnog MBUX Mercedes-Benz User Experience sistema koji nudi širok obim kontrolnih opcija. Unapređeni pomoćni sistemi su prošireni dodatkom funkcije nadgledanja tokom izlaska iz vozila, funkcije pravljenja koridora za hitne službe i funkcije za prepoznavanje zagušenja u saobraćaju pored ostalih. Takođe, novost je i tzv. „Trailer Manoeuvring Assist“ sistem za pomoć prilikom manevrisanja prikolicom tokom vožnje unazad.

Opčinjavajući zadnji deo kupea: elegantan spoljašnji dizajn

GLC Coupé karakterišu dinamički izgled i elegantne linije. Izvanredne off-road  karakteristike uključuju dominantan prednji deo vozila, snažne forme vozila i hromirani detalji koji su deo standardne opreme, kao što su na primer prednji i zadnji štitnici podvozja. Karakter kupea je uočljiv u spuštenoj silueti vozila sa padajućom linijom krova i zaobljenom zadnjem prozoru. Izuzetni detalji prednjeg dela uključuju i dijamantsku masku hladnjaka sa snažnim konturama sa integrisanom zvezdom i jednom lamelom tipičnom za kupe vozila. Izgled maske hladnjaka dopunjuju prepoznatljivi otvori za usis vazduha kao i glavna svetla u LED High Performance verziji (standardna oprema) sa novom konturom.



GLC Coupé pokazuje način na koji se karakteristike dizajna kupea mogu uskladiti sa karakteristikama SUV-a, preko padajuće linije krova, kabine koja se savršeno uklapa u siluetu i karakterističnih linija u kombinaciji sa upadljivom hromiranom lajsnom u pojasnom delu, snažnim bokovima i zadnjim delom koji se uzdiže. Na sve ovo, dinamičke proporcije i velika vrednost klirensa vozila naglašavaju da GLC Coupé poseduje velik obim mogućnosti upotrebe – na domaćem terenu, kako na glatkom asfaltu tako i na zemljanom putu.

Inteligencija i komfor: unutrašnjost

Luksuz bez mane i kontrole koje su usklađene sa potrebama putnika karakterišu unutrašnjost GLC Coupé-a. Posebna pažnja je posvećena unutrašnjosti vozila kao što je i uobičajeno kod Mercedes-Benz vozila. Fokus je prvenstveno stavljen na komandnu tablu i fluidne linije centralne konzole. Veliki jednodelni panel se elegantno prostire od centralnih otvora za ventilaciju do naslona za ruke. Ovaj panel odaje osećaj premijum klase i osećaj izrazito visokog nivoa kvaliteta izrade. „Magma siva“ boja unutrašnjosti je potpuno nova. Potpuno redizajnirani upravljač je dostupan u dve verzije. Način komandovanja Active Distance Assist DISTRONIC sistemom kao i Touch Control tasteri za upravljanje KOMBI instrumentom i infotainment sistemom kao i akustički feedback postavljaju nove standarde.



Multifunkcionalni touchpad na centralnoj konzoli još više unapređuje komfor i zamenjuje rotacioni taster, dok je multimedijalni sistem sada opremljen većim ekranima i to ekranom dijagonale od 12.3 inča za KOMBI instrument ( kojim se upravlja touch tasterom na levoj strani upravljača) i sa dve verzije ekrana osetljivih na dodir, manja verzija poseduje dijagonalu od 7 inča sa 960 x 540 piksela i veća verzija dijagonale 10.25 inča rezolucije 1920 x 720 piksela kao centralni ekran. Uz navedeno, vozilo je opremljeno i najnovijom generacijom MBUX Mercedes-Benz User Experience multimedijalnog sistema koji se odlikuje intuitivnom logikom i velikim obimom načina komandovanja.

GLC Coupé ukratko:

• Izražajan dizajn: Stilski elegantan izgled nove generacije kupea uokviruje filozofiju dizajna senzualne čistote (Sensual Purity) i kombinuje fleksibilnost SUV vozila sa osećajem sportskog duha kupea. A-stub vozila poseduje naglašeniji nagib, sa nižom siluetom krova. Model mnogo toga duguje izuzetnom karakteru dijamantske maske hladnjaka, koja je dostupna u srebrnoj boji u standardnoj opremi ili u crnoj boji u kombinaciji sa Night paketom opreme, karakteristični hrom ukrasni detalji su integrisani u uobičajene elemente zaštite podvozja. Ostale upečatljive karakteristike uključuju LED High Performance glavna svetla u okviru standardne opreme sa dizajnom baklje i prepoznatljivim svetlosnim dizajnom. Elegantne linije završavaju svoju putanju na zadnjem delu vozila kojeg karakteriše kompaktan zadnji kraj sa difuzorom novog izgleda sa zaštitom podvozja i ukrasnim detaljima izduva kao i zadnjom svetlosnom grupom izvedenom potpuno u LED tehnologiji.

• MBUX – Inovativna telematika: Kombinacija ekrana osetljivog na dodir, navigacije sa proširenom realnošću, inteligentnog glasovnog komandovanja sa aktivacijom tasterom ili preko ključne fraze „Hey Mercedes!“ umreženo vozila i korisnički interfejs čine GLC Coupé vrhunskim vozilom u segmentu.

• Sistem oslanjanja i amortizacije: Kao alternativa standardnom sportskom sistemu oslanjanja sa adaptivnim prigušenjem oscilacija, dostupan je DYNAMIC BODY CONTROL sistem sa mogućnošću neograničenog podešavanja amortizera za čelične spiralne opruge napred i nazad. U zavisnosti od situacije u vožnji, brzine kretanja i stanja puta, prigušenje amortizera se kontroliše individualno za svaki točak u sadejstvu sa odabranim karakteristikama motora, menjačkog prenosnika i upravljača. Kao opcija takođe je dostupan i AIR BODY CONTROL sistem vazdušnog oslanjanja – za još veći nivo komfora i sportskog duha.

• Napredni pomoćni sistemi za vožnju: Active Distance Assist DISTRONIC i Active Steer Assist pružaju još komforniju podršku vozaču u održavanju bezbedne razdaljine i lakšem upravljanju vozilom. Brzina kretanja vozila se prilagođava ispred krivina ili raskrsnica. Active Steer Assist pruža podršku takođe i kroz aktivno formiranje/oslobađanje prolaza za hitne službe kao i funkcijom aktivne promene kolovozne trake. 
Rizik od potencijalnih sudara može biti smanjen zahvaljujući funkciji Active Brake Assist sistema koji aktivira autonomno kočenje u situaciji kada vozač ne obraća pažnju na dolazeći saobraćaj.

• Pogonski sistem : GLC Coupé može biti opremljen efikasnim četvorocilindričnim benzinskim i dizel motorima najnovije generacije. Dizel motori već sada ispunjavaju sve zahteve dolazećeg Euro 6d standarda. U isto vreme benzinski motori su elektrifikovani putem primene 48-voltne mreže u motornom prostoru (EQ Boost).

Nova generacija GLC Coupé-a predstavlja uravnoteženu mešavinu izuzetno sofisticiranih karakteristika, koje dodatno potvrđuju njegovu vodeću poziciju kombinacijom stila i sposobnosti. Trenutno Mercedes-Benz je veoma uspešno prisutan u SUV segmentu sa svojih sedam modela (GLA, GLC, GLC Coupé, GLE, GLE Coupé, GLS, G-Klasa).