Seat predstavio novu generaciju modela Leon


Nakon Volkswagena i Škode došlo je vreme da i Španci predstave svoju najveću uzdanicu



Španski Seat je pre nekoliko dana predstavio potpuno novu generaciju modela Leon. Dizajnerski, novi Leon izgleda dosta modernije ali su neki detalji poput maske hladnjaka i svetlosnih grupa preuzeti sa SUV modela Tarraco. Ovaj hečbek je sa 4.368 mm duži od prethodnika za 86 mm, dok je međuosovinsko rastojanje povećano za 50 mm. Seat je osim hečbeka predstavio i novu karavan varijantu.




Unutrašnjost Leona je u skladu sa onim što smo mogli očekivati nakon premijera sestrinskih modela VW Golf i Škoda Octavia. Enterijer odlikuju oštri uglovi, digitalna instrument tabla kao i ekran multimedijalnog sistema sa dijagonalom od 8 ili 10 inča. Fizičke komande su svedene na minimum, a kada je reč o prtljažnom prostoru hečbek raspolaže zapreminom od 380 litara dok je kod karavanske verzije dostupno čak 617 litara za stvari. 




Što se motorizacije tiče, ona je preuzeta od novog VW Golfa i startuje sa baznim 1.0 TSI trocilindrašem koji je dostupan u dve verzije, sa 90 i 110 KS. Ponuda benzinskih motora obuhvata i 1.5-litarski agregat u opcijama sa 130 i 150 KS, doh se na vrhu game nalazi dvolitarski motor sa 190 KS. Tu su i dve varijante dvolitarskog TDI agregata sa 115 i 150 KS. Prava novina je plug-in hibridna verzija sa 1.4 TSI benzincem, elektromotorom i litijum-jonskom baterijom kapaciteta 13 kWh. Ukupna snaga ovog sistema iznosi 204 KS, a Leon korišćenjem isključivo električnog motora može da pređe do 60 km.



Novi Leon opremljen je najsavremenijim sistemima asistencije, uključujući "Adaptive Cruise Control", "Dynamic Chassis Control", "Emergency Assist 3.0", "Travel Assist" kao i "Side and Exit assist". Početak prodaje zakazan je za proleće ove godine kada će biti poznate i cene.