Renault predstavio dva nova hibridna modela


Prošlog meseca na salonu automobila u Briselu Renault je prvi put javnosti prikazao hibridne verzije modela Clio i Captur



Oba modela dobila su naziv E-Tech, iako će Clio biti klasično hibridno vozilo dok Captur dolazi u plug-in hibridnom izdanju. Razlika između ova dva sistema je u tome što će vozači Captura imati priliku da bateriju svog automobila dopune kod kuće ili na brzim punjačima, pa će samim tim moći i da se kreću isključivo na električnu energiju. Sve ovo omogućava baterija od 400V koja će raditi sa dva elektromotora, kao i novom generacijom četvorocilindričnog 1,6 motora i hibridnim menjačem preko kog se mogu menjati i modovi.



Kada pričamo o modelu Clio E-Tech Hybrid, on će imati manju bateriju od Captura, koja će moći da se regeneriše prilikom kočenja i usporavanja. Kao rezultat svega navedenog dolazi se do zaključka da će se konzumacija goriva spustiti za 40% u odnosu na korišćenje motora sa unutrašnjim sagorevanjem.




Clio iz svog hibridnog pogonskog sistema ukupno razvija 138 KS, dok nešto snažniji Captur E-Tech raspolaže sa 158 KS. Ipak, Renault nije otkrio previše detalja o ovim pogonskim jedinicama, ali je sasvim jasno da je ovo samo početak elektrifikacije njihove game jer će i redizajnirani Megane dobiti plug-in hibridnu verziju.